Elektronik Sigara Likitleri:

Elektronik Sigara Likitleri


             Sigara ve sigara dumanının zararlarının ortaya çıkmasından sonra bu alışkanlıktan vaz geçemeyenler ekstra arayışlara girmişler ve elektronik sigara likitleri keşfedilmiştir. Sigara muhtemelen insanlığın geliştirdiği en kötü alışkanlıklardandır. Yerli Amerikalıların bir geleneği olan, çoğunlukla özel günlerde uygulanan sigara, kademeli olarak bir çeşit kitle bağımlılığı haline gelmiştir. Tütün şirketlerinin satışlarını artırma çabalarından dolayı insanlar daha fazla sigara içmeye başladı; daha geleneksel bir tüpün sigaraya dönüşmesi biraz zaman aldı ancak sonunda tütün daha uygun fiyatlı ve kullanımı daha kolay hale geldi.

            Sadece tütün kabı taşımak, bir boru doldurmak, onu havaya kaldırmak yerine onu tutuşturmak yeterli olmuştur. Sonuç olarak, tütün tüketimiyle oluşan hastalıklar ve buna bağlantılı ölümler dünya çapında bir endişe haline gelmeye başlamıştır.

        En yaygın inanışlardan biri ölüme sebep olan maddenin nikotin olmasıdır. Kısmen doğrudur. Nikotin çoğunlukla kardiyovasküler sisteme zarar verirken; katran, karbon monoksit, sigara sert parçacıklar ve ağır metaller sigara dumanında büyük miktarda bulunur ve bu toksin emisyonlar asıl zararı vermektedir. Nikotin bağımlılığa neden olur ve geriye kalan zararı duman verir.

            Günümüzde, normal tütün kullanma yerini artık yaygın olarak kullanılan elektronik sigara kullanımına bırakmıştır. Elektronik sigaranın insan sağlığına zararlı olup olmadığı tartışmaları devam ederken,  küçümsenmeyecek pek çok avantaja sahip oldukları söylenebilir. Sigara halen tehlikeli ve kabul edilemez bir bağımlılık olarak kalmaya devam ederken, elektronik sigara likitleri sigaradan kurtulmak için iyi bir yol olabilir.

Elektronik Sigara Likitleri Faydaları
            
            Elektronik sigara, sigara içen kişiye nikotin vermez ( kesinlikle zararlı ve zehirli dumanı solumayı gerektirir),bu durum ancak nikotin içeren sıvıların buharlaştırılması yolu ile gerçekleşir. Bir e-sigara, atomizer olarak adlandırılan özel bir kutu içinde sıvıyı ısıtır; ısınan sıvı buharlaşır ve bu buhar vasıtasıyla bir sigara kullanıcısı onların nikotin dozunu alır. Bu durumda, nikotin tüketim süreci "sigara içmek" değil "elektronik sigara içme" olarak adlandırılmalıdır. Bu sıvılar genellikle gliserol, propilen glikol, etilen glikol, propandiol ve diğer bazı bileşenleri (NCBI) içermektedir. 

            Bazıları tamamen zararsız olmasa da, e-sigara sıvılarının kimyasal bileşimi kesinlikle düzenli bir sigaradan daha güvenlidir. Bununla birlikte, bu sıvıların soğukkanlılığı üzerinde kapsamlı kontrol sağlanmalıdır ve etilen glikol ve propandiol gibi bileşenlerin kullanılması muhtemelen yasaklanmalıdır. Yine de eğer bir sigara içen, bırakmayı planlamıyorsa, gerçek tütün yerine e-sigara kullanmayı düşünmek isteyebilir.
            
            Sigara içenlerin e-sigara kullanmaya başlamasının bir başka iyi nedeni, sözü edilen sıvıların farklı miktarlarda nikotin içerebilmesidir. Ağır bir sigara içen, 24 miligrama kadar sıvı içeren sıvıları kullanarak elektronik sigara içmek isteyebilir. Bu durumun avantajı, dozu sıfır miligram bulununcaya kadar kademeli olarak düşürmenin mümkün olmasıdır.
            
            Bazı tütün kullananlar sigara içmeyi bırakmaya çalışırken fiziksel semptomlar yaşasa da, çoğunlukla sigara içenlerin bağımlılıklarını bırakmalarına izin vermeyen güdü psikolojiktir. Bu psikolojik bağımlılığın beş temel bileşeni olduğu varsayılabilir: 

- Stresli durumlarda nikotinin rahatlatıcı / uyarıcı etkisinin olduğuna inanılmasıdır.
- Sigara içenlerin sıkıldıkları ya da  boş durduklarında el alışkanlığı olarak sigara içmeleridir.
- Bir sosyalleşme aracı olarak algılanmasıdır.
- Çoğu zaman bilinçsizce ve istemsiz olarak sigara içme güdüsü ile içilmesi
- Sigara içmeyi bırakan bir kişinin aldığı hazzı kaybetme korkusunun olması şeklinde sıralanabilir.

Likit Çeşitleri
            
            Normal sigaralar ile aynı işlevleri yerine getirirken elektronik cihazlar daha güvenli ve toplumsal açıdan kabul edilebilir. Bu nedenleri ihmal etmeden veya zorlamadan, muhtemelen bir elektronik sigara likitleri, nikotin tüketmek istemeyen bir kişi için daha güvenli bir alternatif olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, elektronik sigaraları analoglarına göre tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise: buharlaştıklarında sıvıların tadı ve kokusunun normal tütüne oranla daha iyi olmasıdır. Kavunlar, elmalar, kirazlar, tropik meyveler, nane, yaban mersini gibi çeşitli lezzetlerle satılmaktadır. Aynı zamanda, düzenli sigara kullanan bir kişi tütün kokuyor ve sadece sigara içenler için değil, aynı zamanda sigara içen kişi için de tatsız bir durum oluşmaktadır. 

            Bir takım ciddi, kronik hastalıklara ve hatta ölümle sonuçlanır ancak bağımlılıklarını bırakamayan sigara içenler için daha sağlıklı bir alternatif olabilir. 
Elektronik sigaraların günümüzde düzenli sigaradan daha güvenli olduğu düşünülmektedir. Elektronik sigaralarda kullanılan sıvılar daha az toksin element içerir ve sigarada dumanında bulunan ürünleri içermez.